Ingredients: (for 4 people)
• 200 g well fermented kimchi
• ½ tbsp kimchi seasoning (sesame oil, sesame, sugar)
• 2 cups kimchi gravy soup
• 3 cups frozen anchovy broth
• 250 g soft noodle (so myun)
• 1 cucumber
• 2 tbsp vinegar
• salt and white pepper for taste.
- Take out the stuffing from the kimchi and squeeze out the excess gravy and cut it in small cubes. Mix it well with the kimchi seasoning by hand.
- Drain the kimchi gravy soup through the drainer. Mix the pure soup with the defrosted anchovy broth. Then put a bit of vinegar and pepper for taste.
- Boil the noodle and drain the water. Put the noodle in a bowl and put the prepared kimchi and chopped cucumber on top of the noodle. Pour the cold mixed kimchi soup and anchovy gravy.
한상 쉐프 박정우씨가 알려준 간단 레시피
싱가폴은 일년 내내 더우니까 시원한 김치말이 냉국수를 소개합니다.
재료: (4인기준) 잘익은 김치 200g, 김치양념(참기름, 깨소금, 설탕1/2t), 김치국물 2컵, 멸치육수 얼린것 3컵, 소면 250g, 오이 1개, 식초2T, 소금, 흰후추가루 약간씩
-잘 익은 김치는 소를 떨고 국물을 꼭 짜서 송송 썰어 김치양념을 넣어 조물조물 무친다.
-김치 국물을 체에 받쳐 맑은 국물만 사용하고 얼린 멸치 육수를 해동시켜 섞은 다음, 식초 소금 흰후추가루로맛을 내어 준비한다.
-소면을 삶아 물기를 뺀 다음 그릇에 소면을 적당히 담고 김치 무친것과 오이채를 차례로 올리고 차게 만든김치 국물을 붓는다.
Source: Kozine Magazine, April 2009
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